Over mij

Niels van Lier

Mijn naam is Niels van Lier en ik ben een professionele muzikant en gitaardocent. Ik speel met veel plezier al vanaf mijn 14e gitaar. Voor mij is het allemaal begonnen om “lekker te scheuren”. Denk hierbij aan bands als Pantera, Metallica, Pearl Jam, Alice in Chains, Guns and Roses en Dreamtheater.

Ik heb tegenwoordig een zeer brede interesse in gitaarmuziek. Naast Rock en Metal heb ik me in steeds meer muziekstijlen verdiept, zoals Blues, Pop, Funk, Jazz en akoestische gitaarmuziek.

In 2008 studeerde ik cum laude af als Docent Gitaar Lichte Muziek. Tijdens mijn studie kreeg ik les van Marcel Karreman en heb ik lessen gevolgd bij Eef Albers en Theo de Jong.

Voorafgaand aan mijn studie aan het Conservatorium van Utrecht heb ik 2 jaar Psychologie en 2 jaar Geneeskunde gestudeerd aan de UvA. Beinvloed door de diverse onderwerpen die ik bestudeerd heb, heb ik een unieke kijk op gitaar spelen en hoe je dit het beste kunt leren. Zo denk ik na over hoe spieren werken, hoe cognitieve leerprocessen verlopen en hoe je het beste kennis uit verschillende disciplines samen laat werken. Als je diep kijkt gebeurt er veel “onder de motorkap”. Ik vind het boeiend om het indrukwekkende spel van een meestergitarist te analyseren en dan te ontleden in de kleine stapjes die daarnaartoe leiden.

Tijdens mijn studie ben ik parttime begonnen met het geven van gitaarlessen voor muziekscholen en aan prive leerlingen. Na mijn afstuderen heb ik me fulltime gericht op het lesgeven. Ik heb altijd in bands en projecten gespeeld en deze ervaringen neem ik mee in hoe ik les geef. Als ik bij voorbeeld in de gitaarles een muziekstuk behandel, dan leer ik graag aan mijn leerlingen hoe je het goed live in een band neer zet.